Gamification – pojam, upotreba i primeri u promociji turizma Srbije

Gamification – pojam, upotreba i primeri u promociji turizma Srbije


Gamification se može definisati kao novija poslovna tehnika zasnovana na primeni  igara u cilju povećanja iskustva korisnika i upravljanja njihovim ponašanjem u skladu sa strategijom organizacije ili kompanije. Ciljevi upotrebe igara u poslovne svrhe odnose se na povećanje niva uključenosti i angažovanja korisnika (tzv. engagement), promene njihovog ponašanja i stimulisanja inovacija. U 21. veku poslovna primena igrica sve više postaje nezaobilazan instument približavanja krajnjem korisniku usluga ili proizvoda kompanije.

gamification

Neke od najzastupljenijih tehnika koje se primenjuju:

– bedževi
– poeni
– osvajanje nivoa
– avatari
– feedback u realnom vremenu
– virtuelne valute
– pokloni
– izazovi i takmičenja
– ugrađivanje mini igara u okviru drugih aktivnosti itd.

Gamification je našao svoju primenu u umetnosti, dizajnu, edukaciji, zdravlju, poslu, web-u, trgovini, turizmu i uopšte, u različitim poljima delovanja ljudi tehnika je primenljiva.

Prema istraživanju Gartner-a (jedne od vodećih svetskih kompanija za istraživanja informacionih tehnologija) do 2015. godine više od 50% organizacija će upotrebljavati igre u razvoju svojih inovativnih procesa, dok će tokom 2014. više od 70% Global 2000 organizacija imati bar jednu aplikaciju zasnovanu na igrama. Po rečima Brajana Burka, analitičara iz ove istraživačke kompanije,

“Gamification predstavlja rastući trend upotrebe mehanizama igara na poljima inovacija, marketinga, treninga i performansi zaposlenih, zdravlja i socijalnih promena. Arhitekte kompanija, direktori i IT planeri moraju biti svesni potencijala i efekata primene igara u poslovnim trendovima, moraju edukovati svoje kolege i zajednički procenjivati šanse (i benefite) za svoje organizacije.”

Jedna od pionirskih primena ove tehnike (u ovom slučaju kao programa lojalnosti) bio je Frequent Flyer Program (program čestih putnika) koji su uvele aviokompanije ranih 80-ih godina prošlog veka. Cilj je bio stimulisati korisnike avio usluga da srazmerno broju pređenih milja ili kilometara zamene dobijene poene po tom osnovu za nagrade poput besplatnih letova, za bolju klasu, prioritet prilikom rezervacije letova, a kasnije i za proizvode i usluge partnerskih kompanija avioprevoznika.

U novije vreme tipičan primer primene tehnike igara je “otključavanje” bedževa na društvenoj mreži foursquare za posetu novih ili jedinistvenih mesta (check in). Ko koristi ovu mrežu upoznat je sa načinom na koji funcioniše igra, a za one koji ne koriste možda je ovo baš prilika da počnu.

foursquare-badges

 

Primena igara u promociji turizma Srbije?

Kada je u pitanju upotreba igara u promociji destinacija Srbije, poslednjih godina pojavilo se nekoliko interesantnih projekata. Tako je Kongresni biro Srbije kreirao aplikaciju Tour de Serbia u okviru koje možete izabrati jednu od pet destinacija sa pripadajućim prevoznim sredstvom:

tour de serbie
Kada izaberete destinaciju krećete u njeno istraživanje, a na putu će vam se pojavljivati razne prepreke (npr. ovce na Zlatiboru, GSP autobusi u Beogradu itd.) koje će vam dodavati 2 sekunde ukoliko ne uspete da ih zaobiđete. U svakom momentu pritiskom na slovo P na tastaturi možete pregledati galeriju fotografija atrakcija pored kojih “prolazite”.

SCB je kreirao i jednu aplikaciju za poslovne putnike, pod nazivom Make an event in Serbia sa istim destinacijama kao u Tour de Serbia. Korisnik treba da u okviru definisanog budžeta (koji je različit za svaku destinaciju) odabere prostor za konferenciju, smeštaj delegata (broj delegata takođe zavisi od izbora destinacije), mesto za svečanu večeru kao i ekskurzije u destinaciji. Zanimljiva igrica za sve koji se bave organizacijom događaja.

Make an event in Serbia

 

Turistička organizacija Novog Sada je nedavno izbacila igricu “U Novom Sadu“. Korisnici kroz ovu igricu mogu saznati više informacija o najznačajnijim atrakcijama Novog Sada, a osvajanjem posebnih markera dobiti  informacije o festivalima koji se održavaju u ovom gradu sa brojem posetilaca koji se zbirno prikazuje u vrhu ekrana. Logičan naredni korak bi bio da se napravi i engleska verzija kako bi bila dostupna strancima. U svakom slučaju za svaku pohvalu inicijativa TO Novi Sad.

U Novom Sadu

Zanimljivo bi bilo ponuditi najuspešnijim “igračima” neku nagradu, makar i simboličnu. Vikend u nekoj od destinacija koje imaju implementiranu igru bio bi pravi pogodak. Takođe, bilo bi dobro obezbediti nekoliko nivoa težine ili otključavanje nivoa igrice kako bi korisnik uvek imao razlog da se vrati i ponovo igra, a samim tim i saznaje više o destinaciji povećavajući svoju angažovanost.

Odigrajte neku od gore navedenih igrica, možda vaše sledeće putovanje bude baš inspirisano njima 🙂

Sumirano, tema itekako zanimljiva za sve koji se bave promocijom turizma ili poslovanjem u turizmu.  Aplikacije, kreativne online igrice i interaktivni e-sadržaji sve više osvajaju prostor koji su nekada dominantno imali drugi mediji za promociju destinacija (katalozi, brošure, TV itd.). Suština je upravo u uključenosti korisnika i dvosmernoj komunikaciji. Jednostavno, u današnjoj situaciji prevelike izloženosti reklamnim sadržajima potrošač mora da bude animiran.

Kakva su vaša iskustva sa gamification aplikacijama? Bilo bi nam drago da ih podelite sa nama u komentarima.

Ako vam se svideo tekst nećemo vam zameriti ako ga podelite sa vašim prijateljima 🙂

Comments are closed.